Barion Pixel
Elfogadja a cookie-k használatát az Adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.

A bútorfogantyú temérdek variációban van jelen

A bútorfogantyú temérdek variációban van jelen

Merjünk maximalisták lenni, ha a beltér designjáról van szó! Elvégre az otthonunk az a hely, ahol a legtöbb időt töltjük, ezért érdemes minden részét a saját ízlésünk szerint alakítani. A bútorfogantyú fontos szerephez jut nap mint nap, mivel amellett, hogy folyamatosan szem előtt van, rendszeresen használjuk a fiókokat, szekrényeket.

A lehetőségeink gyakorlatilag korlátlanok a bútorfogantyúk terén, amikor úgy döntünk, hogy asztalossal szeretnénk elkészíttetni az új szekrényt, konyhabútort, vagy éppen a régit kívánjuk felújítani. Ez költséghatékony megoldás, amiből egy kis odafigyeléssel igazán impozáns, újszerű megjelenést hozhatunk ki. Egy kis csiszolás, festés és a bútorgombok vagy fogantyúk lecserélésével új életet lehelhetünk a régi, kopottas darabokba.

Bútorfogantyú – csak az esztétikum számít?

Nyilván sokat nyom a latba, hiszen nem mindegy, hogy miként párosítjuk a stílusokat, de azért fontos figyelembe venni számos műszaki szempontot is a választás során. Ebből kiindulva, olyan tényezőkkel kell számolnunk, mint a fogantyú típusa, mérete, befoglaló külméret, a rögzítési pontok száma, stb. A gombfogantyú különféle típusaiból választhatunk kicsit, közepest és nagyot. Egyes modellek rendelkezhetnek 2 csavaros felfogatással is, tehát érdemes figyelni a lyukak közötti távolságra a felszerelés során. A T-fogantyúk középutat jelentenek a hosszú és a gomb változatok között. Vízszintesen, függőlegesen és átlósan is rögzíthetőek, akár fogasként is funkcionálhatnak.

Az egyik legkényelmesebb változat a hosszú fogantyú. Sokoldalúságról tesznek tanúbizonyságot, mivel amellett, hogy kényelmes húzást, tolást, nyitást, csukást tesznek lehetővé, bizonyos modellekre kesztyű vagy esernyő is felakasztható. A kérdés már csak az, hogy mennyire akadályozza az adott változat az ajtó nyitását? Mert megtörténhet, hogy a fal mellett 90 fokban nem lehet ajtót nyitni, ha éppen hosszú fogantyú kerül felszerelésre. Tehát ezzel is érdemes számolni ilyenkor. Amennyiben fennáll az említett probléma, akkor elegánsan megoldhatjuk a dolgot élfogantyúk beépítésével. A minimalista stílus büszke képviselői ezek, ugyanakkor helytakarékosnak számítanak, mert nem emelkednek ki a felületből. Mivel általában hátulról kell a a lapba maratni ezeket a bútorfogantyúkat, a tökéletes illeszkedés érdekében, ezért ehhez nem árt szakembert felkérni.

A kagylófogantyúk nálunk nem igazán elterjedtek, viszont a skandináv országokban előszeretettel alkalmazzák ezt a formavilágot, főleg a konyhabútorok, komódok terén, de a hajókon is gyakran használják ezt a kialakítást. A süllyesztett fogantyúk jelentik a tökéletes helytakarékos kivitelt. Oldalsó vagy felfelé nyíló ajtókhoz is ideális. Szintén népszerű a minimalista stílust kedvelők körében. A felszerelése viszont szintén szakembert igényel. Ebből jól látható, hogy a variációk száma gyakorlatilag végtelen a bútorfogantyú kategóriában. Lehet fényes krómozott, fekete, arany vagy bronz, szögletes, lekerekített vagy teljesen kocka, esetleg gömb alakú. Ez pedig még mindig csak a jéghegy csúcsa volt abból a gazdag felhozatalból, amiből választhatunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: bútorfogantyú bútorkiegészítő